Scooter uitlenen; Wat gebeurt er bij schade?

U bent zo aardig uw scooter af en toe uit te lenen. Maar dan veroorzaakt de lener bij het rijden schade. Wie draait in dat geval op voor de kosten: u of degene die uw voertuig heeft geleend? En op welke verzekering kan dan een beroep gedaan worden?
Uw buurmeisje heeft haar brommerrijbewijs en wil graag een ritje maken op uw scooter. Niks mis mee toch? Eh, nou…wél als er door haar schuld tijdens de rit schade ontstaat. De scooterverzekering is op dat moment wel geldig, maar de kans is groot dat u toch niets of maar een klein deel van de schade vergoed krijgt.

Jongere lener, hoog eigen risico

Als niet ú de scooter bestuurde maar een jonger iemand, doen de meeste verzekeraars moeilijk. Soms is dat zo als de bestuurder jonger is dan 24 jaar, maar het kan ook zijn dat de dekking al minder is als de bestuurder in een lagere leeftijdsklasse valt dan u. Meestal heeft u in dat geval een veel hoger eigen risico. Kunt u dat bedrag zomaar betalen? Na de schade passen verzekeraars bovendien vaak de polis aan zodat er in de toekomst helemaal geen dekking meer is voor jonge(re) bestuurders die op uw bromfiets of scooter rijden. Als u dan toch uw voertuig uitleent en er ontstaat schade, bent u daar volledig verantwoordelijk voor. In het geval van letselschade, kan dat enorm in de papieren lopen.

Aansprakelijkheidsverzekering?

Kan degene die uw scooter geleend heeft deze kosten niet verhalen op zijn aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)? Het gaat immers om schade die onbedoeld veroorzaakt is. Helaas. De AVP keert niet uit bij schade door een motorvoertuig. Moet de lener dan de kosten uit eigen zak betalen? U kunt daarop aandringen, maar juridisch gezien is hij niet verplicht u te compenseren. Alleen als u afspraken daarover heeft vastgelegd, maakt u kans dat u een vergoeding kunt afdwingen.

Verzekeringsadvies

Als u uw scooter uitleent, maak dan vooraf afspraken over de kosten na een schade en leg die vast op papier. En neem contact op met ons kantoor voor een verzekeringsadvies. Wij gaan voor u na welke verzekeraars soepel omgaan met schade bij uitleen. En natuurlijk adviseren wij u over de dekking die past bij uw situatie en uw scooter.

Zuiderhuis