A ticket to the tropics? Bereid je goed voor

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken bereidt zo’n zeventig procent van de Nederlanders zich niet goed voor op de buitenlandse vakantie. Zowel voor ‘vertrouwde’ vakantieoorden als voor uitheemse reisdoelen worden voorzorgsmaatregelen niet in acht genomen. Wat zijn de belangrijkste punten om op te letten?

Ziekten

Een reis naar een exotische bestemming is mooi, maar er is wel een risico dat je een ziekte oploopt die in Nederland niet voorkomt. Voor een aantal bestemmingen worden daarom vaccinaties aanbevolen en soms zijn die zelfs verplicht. Denk daarbij niet alleen aan Aziatische of Afrikaanse landen, maar ook aan bijvoorbeeld Turkije, Egypte en de Balkan. Op de website van de GGD zie je welke gezondheidsrisico’s er zijn in welke landen en hoe je jezelf daartegen wapent.

Onveiligheid

Sommige landen zijn gevaarlijk om in te reizen; bomaanslagen, kans op ontvoeringen en gewapende overvallen, natuurrampen of oorlogsgeweld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt voor alle landen in de wereld een reisadvies op, waarmee je je kunt voorbereiden op veiligheidsrisico’s in het buitenland.

Reisdocumenten

Zorg ervoor dat je reisdocumenten in orde zijn. Is je paspoort niet verlopen, kom je met alleen een identiteitskaart het land in, heb je een visum nodig? Neem ook je zorgverzekeringspas mee als bewijs dat je verzekerd bent. Ga je met de auto op vakantie, dan zorg je natuurlijk ook voor een schadeformulier en een groene kaart.

Lokale wetten en gebruiken

Openbare dronkenschap, verstoring van religieuze diensten, seksuele opmerkingen of gebaren maken, niet voldoen aan kledingvoorschriften. Op jouw vakantiebestemming kan bepaald gedrag sterk afgekeurd worden of zelfs verboden zijn. Verdiep je in de mores van een land voordat je afreist.

Douaneregels

Bepaalde goederen mag je niet of maar beperkt meenemen als je naar het buitenland reist. Denk aan (namaak)wapens en drugs, maar ook aan alcohol en tabak. Ook gelden er regels voor producten die je uit het buitenland wilt meenemen naar Nederland. Op de site van de Douane vind je veel info. Je kunt er ook de wereldreiziger-app downloaden.

Advies over reisverzekering

Een goede voorbereiding van de vakantie betekent ook zorgen voor een passende reisverzekering. Belangrijkste dekkingen zijn bagage en medische kosten in het buitenland, maar afhankelijk van je reisbestemming en de manier van reizen zijn allerlei aanvullingen mogelijk. Kijk op onze pagina Reis en Recreatie, of neem contact op met een van onze kantoren voor een maatwerkadvies.

Zuiderhuis