Eropuit met je (goed verzekerde) drone

De populariteit van drones neemt snel toe. Logisch want het is enorm leuk om ermee te vliegen. Uit veiligheidsoverwegingen zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden als je de drone gebruikt. Welke zijn dat? En hoe verzeker je je eigenlijk?
Drones zijn de afgelopen jaren een stuk betaalbaarder geworden en er vliegen er dan ook al meer dan 100.000 van rond in Nederland. Helemaal zonder risico is dat niet. Een drone kan botsen met een vliegtuig of neerstorten en dan mensen verwonden of schade veroorzaken. Daarom zijn er regels voor het gebruik van drones.

Regels voor dronegebruik

Je moet altijd ten minste 3 kilometer uit de buurt van een vliegveld blijven. Ook is vliegen boven mensenmenigten verboden en mag je niet boven bebouwing, spoorlijnen en autowegen vliegen. En je mag niet met je drone in het donker vliegen.
Verder moet je de drone altijd in het zicht houden en hij mag niet hoger vliegen dan 120 meter. Zie je een ander luchtvaartuig naderen? Deze heeft voorrang, laat je drone in dat geval daarom direct landen.

Schade veroorzaakt met je drone

Ook als je je netjes aan de regels houdt, kan er iets mis gaan. Je drone is voorzien van een chip met je gegevens, zodat je te achterhalen bent bij schade of een ongeval. Veroorzaak je met de drone schade bij anderen? Dan is dat vaak verzekerd op je aansprakelijkheidsverzekering. Check of jouw verzekering inderdaad die dekking biedt of vraag ons om advies.

Goed verzekerd

Schade aan de drone zelf is met je aansprakelijkheidsverzekering niet afgedekt, maar met je inboedelverzekering misschien wel. Als je met de drone op pad gaat, zorg er dan voor dat je een buiten-de-deurdekking hebt. De meeste verzekeraars vergoeden schade alleen op voorwaarde dat de drone niet zwaarder is dan 20 of 25 kilo. Dat geldt zowel voor de aansprakelijkheidsverzekering als voor de inboedelverzekering. Wil je advies over hoe je een drone goed verzekert? Neem dan contact op met een van onze kantoren.

Zuiderhuis